Vilken toalett väljer du?

Vilken toalett väljer du?

Funderar du någonsin över vilken toalett du ska gå in på när du besöker en restaurang, en biograf, en flygplats eller någon annan lokal av mer offentlig karaktär – den för ”män” eller den för ”kvinnor”?
Tycker du kanske att frågan är konstig eller rentav löjlig – det vet väl varenda människa vilken toalett som aktuell för just mig?
Inget kunde vara mer felaktigt.

För transpersoner är inte toalettvalet särskilt självklart – och varje dag möts en del av dem av kommentarer, sura miner och rentav fysiska påhopp för att de dristat sig till att gå in på en toalett som andra tycker är ”fel” val.
En transperson med kvinnligt könsuttryck går oftast på den toalett som är märkt med en ”kvinnlig” symbol eller rentav texten ”Damer” eller liknande – helt enkelt eftersom hen ser ut och vill bli behandlad som kvinna. Att få det valet ifrågasatt är plågsamt och kränkande, och sätter ärr som är svåra att hantera.

Än värre är det för ungdomar med transidentitet – för dem kan detta med toalettvalet få allvarliga psykiska konsekvenser – och rent fysiska. Det finns transungdomar som helt väljer bort att gå på toaletten under hela skoldagen, något som – förutom smärta detta förorsakar – självfallet inte är särskilt bra för kroppen. Det finns också transungdomar som väljer bort gymnastik- och idrottslektionerna eftersom de inte fixar att duscha tillsammans med sina kamrater på grund av blickar, fniss och kommentarer som de riskerar att drabbas av. Många av dessa ungdomar vittnar om mobbning och utanförskap, inte sällan med sjunkande studieresultat som följd.
Tack och lov finns det lösningar på problemet – både sådana som är enkla och sådana som är lite mer komplicerade.

Att göra alla toaletter könsneutrala är så enkelt att det egentligen är märkligt att det inte redan är en realitet överallt. Att ta bort skylarna med ”Damer” respektive ”Herrar” och istället ersätta dem med texten ”WC” eller ”Toalett” borde vara den enklaste sak i världen, eller hur?
Att anlägga ett låsbart, separat duschutrymme i skolans gymnastik- och/eller idrottshall är inte fullt lika enkelt – men när det handlar om nybyggnationer borde det vara en självklarhet.
Här i Luleå finns ett nytt badhus i Hertsön just nu på dagordningen – där har vi ett lysande tillfälle att i praktisk handling visa att vi socialdemokrater tar den här frågan på allvar.
Att få gå på toa eller duscha utan att riskera att kränkas, hånas eller skrattas åt – visst borde det vara en självklarhet?
Lena Edenbrink, ordförande för HBT-Socialdemokrater i Norrbotten