Våga prata trygghet och gemenskap

Våga prata trygghet och gemenskap

Då och då möter jag människor som berättar om otrygghet. De brukar beskriva otryggheten som att någonting inte känns rätt i magen. När jag frågar varför får jag till svar att det känns i luften. Att de har hört någon berätta om någonting som har hänt, att ryktet går om en otrygghet som ingen kan ta på. Brukar tänka på ett citat som jag fastnade för från en bok som jag läste för ett tag sen: ”Mitt hjärta är rädd för att behöva lida. Säg till ditt hjärta att rädslan för att lida är värre än själva lidandet”. Är inte detta rykte om otrygghet det värsta vi gör mot oss själva?

Vi har skapat någon form av bubbla där vårt samtalsämne idag handlar om att känna sig otrygg. Vi lockar fram den där känslan i magen och ställer specifika frågor för att bekräfta att otryggheten finns. Rykten har numer blivit sanningar och att säga; jag är orolig har blivit normaliserat. Få ifrågasätter istället håller vi med. Men ärlig talat vad är det du håller med om?
Allt kanske inte är perfekt, men det har det aldrig varit förut heller. Vi har med olika reformer förändrat och förbättrat samhället succesivt. Vi förlitade oss på varandra och gjorde jobbet tillsammans. Aldrig förr har så många av oss önskat förändring på så kort tid utan att var beredd att vänta på en lösning. Vi har glömt bort att förändringar tar tid och kräver resurser. Vi har hållit ihop, vi har jobbat för vi:et och inte jaget.

Idag sågar vi fakta och förlitar oss på vad vi känner, viljorna är miljontals och tålamodet noll. Miljontals människor drömmer om att få ha det vi har. Människor runt om i världen flyr undan kring, fattigdom, naturkatastrofer och mycket annat för att få samma trygghet som vi har. Vi lever i ett av världens absolut bästa länder, det vet jag som har varit på andra sidan.

Min önskan är att du ska tänka om, inte för att jag vill det utan för att du vill det och för att du är modigare än så. Låt inte oss själva skapa vår rädsla. Det sägs att rädsla föder rädsla. Låt oss prata om trygghet och om gemenskap. Låt oss fortsätta att bygga på det här starka och trygga samhället tillsammans.

Farida Jamshidi, kommunfullmäktigekandidat(S) i Luleå