VAL 2022

Om Socialdemokraterna Luleå

Socialdemokraterna har lett Luleå sedan kommunreformen 1971. Tillsammans med Luleåborna har vi upplevt industritillväxt och stålkris. Utmaningar och framgångar. Idag kan vi med stolthet se ett modernt och växande Luleå med låg arbetslöshet, nöjda invånare, stor trygghet och ett blomstrande kultur- och näringsliv. Vi ser byggkranar när vi blickar runt och nya näringar som växer. Luleå är, och ska fortsätta vara, en plats som attraherar människor och företag från hela världen.

Vår skola är en av landets bästa. Det är något som inte får förändras. Och när Luleås skolbarn en gång blir gamla, vill vi att de ska känna trygghet och ha en meningsfull vardag. Däremellan skapar vi förutsättningar för arbetstillfällen, företagande och frihet. Det handlar om att bygga ett Luleå för alla.

En av de viktigaste förutsättningarna för att bygga ett modernt och växande samhälle är att få fart på bostadsbyggandet. Luleå är långt från den enda kommunen i landet med bostadsbrist. Där har vi från socialdemokraternas sida tagit krafttag. Vi har bjudit in, och ställt stora krav på, aktörer som kan se till att vi får nya bostäder. Vi kan med stolthet säga att byggkranarna är uppe och att kommunala Lulebo mår ekonomiskt bra igen.

Nu går vi in i nästa fas av vårt arbete. Med bostadsbyggandet i full gång, fokuserar vi nu på att skapa ännu fler jobb och arbetsplatser. Här hoppas vi att du vill vara med och föra dialogen framåt i Luleå Socialdemokratiska Arbetarekommun.

Bra bostäder är en rättvisefråga

Det är inte bara den som har mycket pengar som ska ha råd med en bostad i Luleå. När vi tog beslutet att sälja kommunala bostäder, fanns det en tydlig strategi. Det handlade om att få handlingsutrymme för att kunna ställa krav på alla drivna aktörer som idag bygger bostäder i Luleå. Det kommer att ha skapat över 2 000 nya bostäder fram till 2018. Vi är glada över att cirka 40 procent av dem är hyresrätter och att över 16 procent är trygghetsboenden.

Den stora flyttvåg som allt byggande har satt igång, leder dessutom till att andra, många gånger billigare, bostäder frigörs för andra bostadssökande. Det gör att man inte behöver vara miljonär för att få en bra bostad i Luleå. Vare sig idag eller i framtiden. Det handlar i grunden om en social bostadspolitik och vår strävan att värna om alla Luleåbor.

Trygghetsboendet på Kallkällan blev på många sätt en framgångshistoria och en fingervisning om vad som komma skall. Det handlar om moderna bostäder för pigga och nyfikna Luleåbor som har kommit upp lite i åldrarna. Ett aktivt boende som skapar frihet jämfört med att bo i en villa. Villorna som frigörs i takt med att fler trygghetsboenden byggs ger i sin tur växande familjer nya möjligheter.

Var med och påverka framtidens Luleå

Vill du vara med och driva Luleå framåt? Vi är i dagsläget många eldsjälar som på sin fritid gör ett hästjobb för partiets och Luleås räkning. Varför, undrar du kanske? Jo, för att det är viktigt och allt som oftast väldigt roligt. Vi skulle vara oerhört tacksamma om du vill bidra med din kunskap och ditt engagemang. Vi kan i vår tur bidra med en gemenskap, utbildningar och medlemsaktiviteter.

Funderar du på hur du kan hjälpa till? Tveka inte att höra av dig till oss på 0920-890 20 eller  lulea@socialdemokraterna.se

En av landets bästa skolor

Barnen är vår framtid och vi har all anledning av vara stolta över alla unga Luleåbor. Deras resultat i skolan är bland de bästa i Sverige. Mycket av det beror på att vi har en välskött skola med engagerad personal. Men vi får inte luta oss tillbaka och vara nöjda. Socialdemokraterna Luleå verkar för att skolan ska bli ännu bättre.

Tillsammans med att utveckla skolan ser vi till att ge särskilt stöd till barn och ungdomar i mer utsatta områden. Vi som bor i Luleå kan vara stolta över att vi är en av en handfull kommuner i landet som har en kostnadsfri kulturskola.