Mer hjärta i politiken

Mer hjärta i politiken

Eva Hedesand Lundqvist, Luleå, distriktsordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Norrbotten har idag den här debattartikeln i NSD:

Vi behöver mera hjärta i politiken, solidaritet och miljömedvetenhet i vårt växande hem och land. Att lita på varandra gör oss starka. Otryggheten bygger på orättvisor vilket gör att avstånden mellan människor växer. Om vi bygger Sverige rättvist så kan vi värna tilliten till samhället och till våra medmänniskor. Socialdemokratisk övertygelse är att blir människor rättvist bemött så vill de också bidra till det gemensamma. Att bygga ett rättvist Sverige innebär att mötas så att alla ska kunna lita på vården, skolan och omsorgen.

Det skall gå att leva på sin lön och ingen ska behöva acceptera farliga, förnedrande eller otrygga arbeten. Vi kan tillsammans bygga ett Sverige där vi inte behöver hållas tillbaka av klassbakgrund, kön eller läggning, hudfärg, otillgänglighet eller trostillhörighet. Vi har sa Olof Palme ”Underbara dagar framför oss”. Detta gör vi genom kloka investeringar i människor, i kunskap och i välfärd så kan vi öka Sveriges kapacitet och inleda en grön nyindustrialisering som kan lägga grunden till framtiden samt en ekonomisk tillväxt.

Många advokatbyråer hjälper rika kunder att smita undan skatt. Pengar som behövs för att bygga ett gott samhälle i Sverige, skriver Eva Hedesand Lundqvist. Alliansen satt i makten i nio år vilket ledde till ökande sociala och ekonomiska klyftor samt stillastående på många områden. Speciellt lidande blev miljö-, utbildnings- och bostadspolitiken. Nu har Socialdemokraterna regerat i 3,5 år på egen budget och redan nu kan vi se stora förändringar på många områden. För att kunna växa mera i samhället så behöver vi ännu fyra år för att kunna genomföra våra ambitioner om tillväxten. Låt oss följa Palmes ord och bygga för underbara dagar och framtiden. Ge Socialdemokraterna en ny period att göra detta.

Idag försvinner 128 miljoner kronor om dagen från Sverige i skatteflykt. Vi i Sverige är ett av de länder i Europa som förlorar mest skatteintäkter. De pengarna göms undan av företag och privatpersoner. Om vi slår ut det över en mandatperiod så blir det cirka 184 miljarder kronor. På detta sätt så blir statskassan mindre. Pengarna borde ställas i vårt samhälles tjänst för att göra gott i samhället. Skattesmitandet är så stort att det kan jämföras med kostnaden för försvarsbudgeten. Pengarna skall inte vara undangömda i andra länder och finansiera ett ofattbart lyxliv för den finansiella högadeln. Pengarna tillhör ett rättvist, jämställt och hållbart Sverige och skall användas för att bygga vår trygghet och inte finnas i skatteparadis. Sverige ska arbeta aktivt på EU-nivå för främjandet av det internationella samarbetet. Vi skall arbeta mot skattebrott, ökad ekonomisk transparens och försvåra för pengar från det gemensamma att försvinna genom räntesnurror, skalbolag och skatteparadis. Vinstjakten och orimliga vinstuttag ska stoppas och skatten ska gå till gemensam välfärd och inte till skatteparadis.