Människans stora fläck

Människans stora fläck

Den 1 juli 2022 ska portarna öppnas för ett museum om förintelsen i Sverige. Detta är enligt mig viktigt för vi inte ska glömma och att historian inte ska upprepas i framtiden.

Jag har varit i Auschwitz nyligen och sett alla dom hemska sakerna som fångarna blev utsatta för. Den enda funktionen detta läger hade var att döda så många judar så snabbt som möjligt. Kort sagt ett utrotningsläger. Ingen förväntades att leva mer än 3 månader och de flesta fick en direkt tur till gaskammaren.

Vi har i den svensk skola fått gå igenom andra världskriget väldigt mycket. Men att vara där och verkligen se vad som hänt där är helt ofattbart. Se barnskorna, håret och väskorna som lämnats kvar.

Det är viktigt att detta inte glöms bort. Det som orsakat denna stora fläck i människans historia är hat och makt. Vad händer om fel person kommer till makten? Jag ser runt om i världen hur oroligt det är. Så många olika människor som blir felbehandlade p.g.a. vart de kommer ifrån eller vad för religion de har. Man kan inte rå för vilken folkgrupp man är född i, det enda man kan göra är att fatta rätt beslut genom sitt liv.

Behandla andra som du vill bli behandlad själv. Det är ett mantra man ska gå efter.

Varför ska personer särbehandlas för sitt ursprung? Alla människor har lika värda enligt mig.

Nazisterna gjorde en stor fläck i vår historia och jag hoppas den inte upprepas. Men nazismen och rasismen lever fortfarande kvar och växer. Vad får folk att tro sig vara bättre än andra? Varför sådant hat?

Vi måste tillsammans gå ihop och kämpa för en bra värld. Fri från hat och fördomar.

Jag hoppas jag ser dig vid min sida!

 

Emma Karlsson, Digital Strateg.