Dags att kliva vidare

Dags att kliva vidare

Är du driven, energisk och brinner för att vara med och utveckla Socialdemokraterna? Då är det dig vi söker!

Så stod det i annonsen när Socialdemokraterna Luleå sökte ombudsman år 2005. På den tiden arbetade jag som affärsrådgivare så utmaningen var stor när jag tackade ja till tjänsten som ombudsman. Det kändes stort att få förtroendet att leda valrörelsen 2006. Nu följde några år med folkrörelsearbete och flera valrörelser, kyrkoval EU-val och val till kommun, landsting och riksdag 2010. Vi gjorde tillsammans ett idogt hårt valarbete och som också gav resultat.

2011 tog jag en paus från ombudsman jobbet och återkom augusti 2016. Det var tänkt som ett kortare inhopp från min sida men som ni vet är det idag 2020. Det är svårt att beskriva känslan av att arbeta i en folkrörelse, all de kärlek och tro på att vi tillsammans kan skapa ett bättre och rättvisare samhälle.

Jag är ju avlönad som ombudsman men är helt beroende av alla våra medlemmars ideella arbete. Att varje kväll i en valrörelse knacka dörr, springa trappa upp och ned för att dela ut flygblad, att stå på gator och torg varje helg, kuvertera utskick det handlar om tusentals timmar ideellt arbete. Att ha fått leda detta arbete har varit en ynnest.

Folkrörelsen kunde även kallas innovationsrörelsen, på våra föreningsmöten, utbildningsdagar i våra olika förtroendevalda S- sammankomster växer de mest fantastiska idéer fram. Allt från nytänkt inom politiken till olika sätt att bedriva kampanjer.
I alla aktiviteter som jag medverkat att arrangera kommer iden tanken från någon eller några idérika medlemmar. Som till exempel ”sossar på stan”, låna en politiker, namninsamlingar för något specifikt, eller insamlingar till katastrofhjälp. Det finns många, många fler exempel som bygger på medlemmarnas innovationskraft.

Jag har aldrig lärt mig så mycket som när jag arbetat som ombudsman bland våra medlemmar finns alla yrkeskategorier, praktiskt tagit alla åldrar. Att få argumentera/diskutera ibland med en 18 åring, 47- åring eller en 82- åring ger verkligen ett brett perspektiv på frågan du diskuterar.

Vi får aldrig förringa hur viktig folkrörelsen är för att säkerställa en fungerande demokrati. I det frivilliga organisationslivet uppstår ett sammanhållande kitt i form av starka sociala normer om tillit och ömsesidighet. Det är de som möjliggör eller underlättar den typ av samarbete som demokratin bygger på.

Jag vill med dess ovanstående rader TACKA för alla år som jag fått vara ombudsman för Socialdemokraterna Luleå. Nu börjar min tid som ideell medlem i partiet och jag lovar att jag ska bidra med så mycket jag kan.

Ia Uvberg